Ego;

 

Ego is niet Egoïstisch zijn, maar het ego is een mechanisme in jouw die jou in fysiek bedreigende situaties via het Oerbrein in werking wordt gesteld.

Er zijn 3 mechanismes, vluchten, vechten en bevriezen.

 

In ons Brein schuilt een mechanisme wat ons beschermt tegen fysiek bedreigende situaties. Oorsprong van dit mechanisme ligt in het Oerbrein. Als Oermens waren we wel jagers, maar stonden we niet bovenaan in de voedselketen. We konden niet zo maar de verwarming hoger zetten. Bij ziekte belde je niet de dokter. Voedsel lag niet in de winkels. 

 

Het leven was elke een bedreiging…..

 

Dat overkomt een militair ook in een oorlogsgebied. Echter, deze zal voor een langere periode actief in het overlevingsmechanisem zitten.

Dat geldt ook voor een kind die langdurig in een voor het kind een bedreigende situatie zit.

Ook kan er een directe trauma ontstaan, Verlies van een dierbare, een auto-ongeluk ........

 

In de film “ Alive “ eten sportvrienden van elkaar na een vliegtuigongeluk hun overleden vrienden op. Was dat normaal. Nee, absoluut niet. Maar stel je voor, wat zou jij doen, geen eten meer, en ver van de bewoonde wereld. Iedereen weet, stort je neer met een vliegtuig, blijf dichtbij het vliegtuig, dat vergroot je kans om gevonden te worden.

Dus, wat doe je?

Sommige ( vechtmechanisme) hebben een vrienden opgegeten, anderen ( vluchtmechanisme)  zijn weggegaan.

We hebben een mechanisme in ons wat zijn nut heeft in fysiek bedreigende situaties. Maar, wat gebeurd er met ons als we in emotioneel bedreigende situaties terecht komen. Door onwetendheid schakelt het mechanisme in, en we gaan naar het zelfde overleven toe als in een fysiek bedreigende situatie. Met helaas het gevolg dat de mens, na jaren van emotioneel onbewust overleven, het mechanisme steeds meer energie vraagt. Waardoor het ervaren van vermoeidheid en moedeloosheid elke dag erger wordt. Verder ontstaan er vaak lichamelijke klachten, zowel chronische, als wel psychosomatische klachten.

Het Ego reageert en acteert in fysiek bedreigende situaties.

Kom je  in emotionele uitdagingen of beperkingen? Wordt jouw persoonlijkheid aangetast, of leef je vanuit onjuiste mentale factoren? Dan zou het Ego niet op mogen starten. Helaas door onwetendheid, onkunde en slimheid van het Ego, komt men bijna altijd in een negatieve, vicieuze cirkels terecht.

 

Laat je leven niet van binnenuit verder saborteren door jouw ego. Het ego zal na een periode van druk op het overlevingsmechanisme steeds meer van jou afpakken. Deze periode van constante bedreigende kan al naar 3 maanden het ego effectief laten worden. Door de jaren heen zal het ego steeds meer ruimte in nemen en deze ruimte gaat ten koste van jouw eigen ik.

 

Wordt weer baas over jezelf, wordt weer BE YOU.

 

Met als resultaat.

 

Depressies

Faalangsten

Ongecontroleerde boosheid

Verlies van identiteit

Negatief zelfbeeld

Stress / burn-out

Verslavingen