Like Human Evolution op Facebook Volg Human Evolution op Linkedin Volg Human Evolution op Google Plus Volg Human Evolution op Twitter Human Evolution YouTube kanaal

Het huidige brein versus het oerbrein.

Het huidige brein versus het oerbrein.

Altijd op de vlucht, het huidige brein versus het oerbrein.

Wat velen niet weten, is hoe autonoom het brein werkt. Ondanks dat we in 2015 leven is ons oerbrein nog steeds de basis van ons totale breinstelsel en dat merken we nog elke dag.
Veel verstoringen en beperkingen in ons gedrag en onze keuzes ontstaan simpelweg door het effectief functioneren van het oerbrein. De oplossingen die dit oerbrein bedenkt, komen ons in onze huidige samenleving echter niet altijd goed uit. Vaak worden psychologische klachten gezien als het niet goed functioneren van de mens. Maar de oorzaak ligt dus in dat oerbrein.
Het brein heeft een vluchtmechanisme, hetzelfde mechanisme dat de oermens moest gebruiken op de steppe om te overleven. Vergelijk het met het vluchtmechanisme dat een paard nu ook nog steeds heeft. Een gevaarlijke situatie zorgt voor stress en die stress maakt dat het vluchtmechanisme meteen wordt geactiveerd.
We hebben dit vluchtmechanisme nodig, het is een oerinstinct en er is niets mis mee, helaas kan het brein geen verschil zien tussen reëel gevaar of een irreële emotionele aanval op het systeem. Stress is stress en dat betekent voor het systeem dat je moet vluchten.
In de oertijd was die eenzijdige aanpak nuttig. Gevaar bestond toen bijvoorbeeld uit een aanval van een sabeltandtijger. Zorgen dat je wegkomt is in zo’n geval best verstandig. Vandaag de dag komen we in dagelijkse situaties natuurlijk weinig fysieke gevaren tegen. Stress ervaren we tegenwoordig in andere, niet bepaald levensbedreigende situaties. Toch blijft de reactie van het brein op deze stress, angst of een ander emotioneel gevaar gelijk aan vroeger. Het geeft door aan ons hele systeem dat het zich klaar moet maken om te vluchten: ‘Maak dat je wegkomt!’
Het vluchtmechanisme schakelt tegelijkertijd ook het relativeringsvermogen uit. In de gevaarlijke ontmoeting tussen de oermens en die sabeltandtijger is daar immers echt geen tijd voor. Maar in de tegenwoordig voorkomende stresssituaties zou enig relativeringsvermogen juist wél handig zijn.
Ik geloof dat veel mensen met psychische klachten geen psychologisch probleem, uitdaging of verstoring hebben. Nee, vaak functioneert het systeem juist goed. Mensen weten vaak alleen niet hoe het systeem functioneert en hoe zij met dat systeem kunnen omgaan. Ik kan hierbij helpen.

Heb je het gevoel dat je tegen dingen of situaties aanloopt en jouw vluchtmechanisme met jou op de loop gaat? Dat je steeds in een innerlijk conclaaf vastloopt? Dat je wel weet dat je eigenlijk gezond bent maar dat je de hoop op verbetering langzaam aan het opgeven bent omdat je steeds verder wegzakt in die vicieuze cirkel.
Zoals die hond die in rondjes achter zijn staart aanloopt. Door lang rondjes te lopen gaat je energielevel naar beneden en dan zak je steeds verder weg in je problematiek en emotionele blokkades zonder dat je nog de energie hebt om er weer uit te komen.

Stel je vraag via de mail of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek, want wellicht denk je dat er geen opties meer zijn, maar die zijn er zeker wel. Dat beloof ik je.


Meer weten?

laatste recensies

Niek uit Hengelo
Spreker Saxion - Hartstikke goede spreker! Te gast geweest op Saxi...lees meer »»
A W uit Bad nieuweschans
het is weer leuk in huis. - Mijn dochter was vaak boos vooral tegen mij en de ...lees meer »»
Lees alle recensies - Recensies toevoegen

Laatste Blog

12 december 2017
Hoogsensitieve gevoelige kinderen - Herkennen van en omgaan met een hoogsensitief kind Hoogsensitieve kinderen hebben soms moeite met naar school gaan. Zij doen er zoveel indrukken op, dat zij moe...
Lees meer