Sport Coaching; 

Coaching geleerd als een kunstje, gaat nooit werken...

 

Waarom werkt de meest toegepaste Coaching niet?

 

Wat is de meest voorkomende coaching in sport? Dat is de mentale benadering. Dat is een verandering willen maken in het functioneren van de sporter via 1 enkelvoudige benadering. In deze enkelvoudige benadering kunnen we erg veel variaties en technieken toepassen. Maar ze hebben op maar 1 onderdeel effect. Het Mentale.. Vaak zien we (Top) sporters volledig de mist in gaan. Onnodige rode kaarten, scheldpartijen met een scheidsrechter, black-outs op momenten dat er gepresteerd zou moet worden…. Absoluut onnodig. Dat gedrag geeft mij de vraag. Hoe is het mogelijk met zoveel begeleiding, zoveel coaching, en toch dat sporters zo door het ijs heen zakken.

 

En wat nog veel erger is, ik zie het overal in de topsport. Schaatsen, voetbal, tennis,  atletiek en ga zo maar door.

 

WAAROM?

 

Dan moeten eerst kijken wat de basis is van het menselijk gedrag.

In deze basis komen we 3 pijlers tegen wat de mens doet leven, voortbewegen, keuzes maken, of te wel…… het eind-gedrag.

Het Mentale, Psychische en de Emotie. Stop deze 3 in een emmer, meng het en … tja, wat voor feestje komt daaruit?

Je kunt je voorstellen dat los van elkaar, deze 3 aardig goed zijn te bevatten en te sturen, maar als je ze samen stopt, dan worden er zeer complexe processen in gang gezet.

 

HOE GA JE EEN SPORTER IN BEWEGING BRENGEN?

 

Het antwoord van elke mentale coach, of psychologische begeleider zal dan zijn. We nemen de emotie zeker mee. Dat klopt, maar vanuit welke pijler wordt de emotioneel onbalans gecoacht?  De vraag is, kun je een emotionele beperking via de mentale of psychische pijler aanpakken/veranderen? Het antwoord luidt, NEE.  De reden hiervoor is, dat een  emotionele beperking, zijn eigen kamer heeft in ons brein. hetzelfde geldt  voor de mentale en de  psychische vraagstukken.

ECHTER, deze kamers vertegenwoordigen alle bewegingen en handelingen. Ze staan niet los mekaar.

 

Al jaren zijn we bezig, om sporters optimaal te laten functioneren. En al jaren zie ik collega coaches vanuit 1 of 2 pijlers werken. Dit werkt NIET.

 

Een hele leuke vraag is, welk pijler drijft ons als mens het meest?

Of

Welke pijler zorgt ervoor dat ik mezelf verlies?

Wat is de basis van de 3 pijlers? Zijn ze allemaal gelijk? Of is er een pijler, die ons het meest doet bewegen in ons gedrag?

Het Mentale en de Psyche van de mens, steunen op emotioneel balans. Is deze emotioneel balans er niet, dan zal het Ego, het brein aan sturen, om een schijn-balans te activeren. Met de overtuigingen, die hierbij horen. Het is dan niet de vraag, of de sporter door het ijs gaat zakken, maar wanneer dit gaat gebeuren.

Conclusie:

  • Om een effectiviteit te verkrijgen ,in het uitvoeren van (Top) sport, zal het emotioneel systeem, in balans moeten zijn.
  • Om persoonlijk door te kunnen groeien ,moet het emotioneel-systeem ook in balans zijn.

KERN: In de begeleiding, van de ( Top) sporter, zal dan ook de coaching gebaseerd moeten zijn, op de 3 pijlers. Want, in de Kern van deze pijlers, daar ligt het geheim, om de ( Top) sporter maximaal te laten functioneren.

 

Emotie is de basis van het functioneren. De vraag is, bouw je op stabiele grond, of bouw je de basis op het moeras?

Als je een (Top) sporter wilt opbouwen, dan doe je dat op 3 pijlers, de Psyche , het Mentale

en de Emotie, en dat zal er dan zo uit zien.

Hiernaast zie je in de basis dat de pijlers,Psyche, en het Mentale steunen op de emotie. Bij sporter 1 zal eerder onbalans ontstaan, dan bij sporter 2. Verder kan sporter 1, niet doorgroeien in het Psychisch en Mentale. (Persoonlijke innerlijke groei)

Dat is een kwalijke zaak, want dit onbalans zorgt ervoor, dat de (top) sporter bij mentale,en psychische niet kan groeien. Immers er is een emotioneel onbalans. Dit emotioneel onbalans probeert men al jaren via Psychologische en Mentale begeleiding op te vangen. Dat zal NOOIT succesvol zijn. Ondanks dat de 3 pijlers met elkaar verbonden zijn, is de Emotionele pijler het meest bepalend. De sporter zal een frustrerende tijd ingaan. Weten en voelen, ik kan meer, maar zal toch niet verder komen.

 

 

Als de 3 pijlers optimaal zijn, kunnen de pijlers ook optimaal en maximaal presteren. Alles wat we doen, ontstaat in ons Brein. Als het Brein oneffenheden, of onbalans detecteert, zal het zich willen gaan verdedigen. Groei is dan onmogelijk, en presteren onder druk zal steeds moeilijker worden.

 

Als Coach, moet je werken met deze 3 pijlers. Helaas werken de meeste coaches uit 1 pijler, en proberen vanuit die ene pijler alles aan te pakken.

 

Angst is een emotie die ons blind maakt.

Stephen King

 

Hoe helderder u zelf, en uw emoties begrijpt, des te meer gaat u meer houden van dat wat is.

Spinoza

 

Waar we sterke emoties hebben, kunnen we ons zelf voor de gek houden.

Carl Sagan

 

De kracht van het zijn wie we echt zijn, ligt in het besef van de erkenning van je eigen emoties.

Sietse Kaman

 

 

 

Als je Coach bent, of oud-speler, op hoog niveau die aan coaching doet, geeft dat nog niet de garantie dat je een pur sang Coach bent. Als je een talent voor een sport, of een vakmanschap hebt, betekent nog niet dat je het talent hebt om te coachen. Iedereen kan coachen, iedereen kan fietsen, het betekent niet dat je ook aan de tour de france mee kan doen.

 

Wat is ten alle tijde het  DOEL?

Verbeteren van het functioneren, dus het maximaliseren van Resultaat/Prestatie.

 

 

Hier boven het Model van hoe te komen, tot betere prestaties en behoudt van Resultaat.

In het bovenstaand  Model, is het komen tot zelfreflectie altijd mogelijk.

 

Het volgend Model laat ons zien, dat het  lijkt of men traint via het gevoel, in feite wordt er getraind ,met als basis, de Emotie.

Resultaat---> Onstabiliteit.

Helaas, dat gaat niet werken,en zal ook nooit werken. We zijn altijd afhankelijk van een emotioneel geleid proces.

In de trainingswereld zal door het gebruiken van het verkeerde model, dit vaak als resultaat geven.

 

 

In  Teamsporten geldt hetzelfde. Alleen zijn er veel meer pijlers die invloed hebben op het effectief presteren. Heb je 11 spelers x 3 pijlers, is 33 pijlers waar het team op steunt. Plus een coach, komen er nog 3 pijlers bij. Dan loopt er ook nog eens een scheidsrechter door het veld,  daar komen er weer 3 pijlers bij. Dan nog de tegenstander, die ook met 33 pijlers het veld op komen. Het feest kan beginnen. Als de emotionele pijlers uit balans zijn, dan is de kans heel groot dat dit team verliest.

 

Is Coaching een Einstein Theorie… Nee.

 

Coaching is een gave, een kunst om een ander niet alleen maar verder te laten komen in het leren, maar ook om te groeien in persoonlijke ontwikkeling.

 

Coaching geleerd als een kunstje, gaat nooit werken.