Ondernemer;

 Ben jij een efficiënte ondernemer, baas, of directeur?

Voor de ondernemer, de baas of de directeur van een bedrijf.

Je kunt wel denken, ik ben baas, een ondernemer, of een directeur, maar dat geeft niet de garantie, dat jouw perspectief, over hoe de mens aangestuurd moet worden, juist is. De titel die je draagt, geeft geen garantie voor goed leiderschap. Je kunt wel een rijbewijs hebben, maar kun je dan ook echt goed autorijden? O…. Je hebt een leiderschaps-cursus gedaan?  Wat goed, heb nu al een vraag aan je. Weet je wat het representatiesysteem inhoudt? Grote kans dat je het niet weet. En toch geef je leiding aan mensen, en dat geldt  voor alle leidinggevenden in jouw bedrijf. Het begrijpen van het representatiesysteem, is essentieel voor het leidinggeven. Ik ga niet zeggen schaam je, maar jij, als leidinggevende zou in staat moeten zijn, om je mensen goed in te kunnen schatten, op hun competenties. Dan zet je jouw mensen in, op die competenties. Of je laat, jouw mensen, een cursus volgen om die competenties naar boven te halen, zodat ze functioneel worden.

De vraag

Maar dan, jij als baas, ondernemer of directeur…. Heb jij de competenties om daar aan die top te staan. Om te begrijpen waar het daadwerkelijk om draait, in het leidinggeven.? Ja, zeg je dan, maar weet je nu dan ook wat het representatiesysteem inhoudt?  Misschien ben je al gestopt met lezen, want het is niet fijn om te ervaren dat je iets niet weet wat essentieel is, voor het geven van leiding. Blijf je dan liever onwetend? Mijn ervaring is dat wanneer je baas, ondernemer, of de directeur bent, je er liever voor weg loopt. Stel je voor, wat doet het met mijn positie als ik met een coach ga praten, over beter leidinggeven? Nee, dat is geen optie.Dat is de grootste zwakte die je jezelf, en je bedrijf kan aandoen. We blijven liever zwak, en onwetend om op deze manier, ons eigen Ego te sussen. Het feit is , beter, en effectief leiderschap brengt veel meer geld in het laatje. Maar, we hebben een Ego, die je vertelt,  ik ben de baas, en ik weet het beter.

Laatst sprak ik met een leidinggevende militair, en die gaf mij een mooi voorbeeld.

Hij vertelde;

Bij ons heb je twee soorten leidinggevende, de 1 doet het op dominantie en afstandelijkheid, en de ander vanuit natuurlijk leiderschap en gelijkwaardigheid. De vraag is, zei hij, welke leidinggevende krijgt eerder een kogel in zijn rug van zijn eigen manschappen?

 

Beste baas, ondernemer of directeur wat je ook denkt, of doet, de vraag is, klopt jouw perspectief?

 

Durf je mij uit te nodigen voor een gesprek, om je te laten verbazen?