Like Human Evolution op Facebook Volg Human Evolution op Linkedin Volg Human Evolution op Google Plus Volg Human Evolution op Twitter Human Evolution YouTube kanaal

Vluchtmechanisme....

Vluchtmechanisme....

Vluchtmechanisme....

Ademhaling is een fysieke trigger en kan twee kanten op. Of het kan naar een staat van innerlijke rust of het slaat om naar onrust: je vluchtmechanisme. Uiteindelijk is dat de keus: kom je in staat van rust of van onrust.
Bij onrust komen we in een soort van stresssituatie en herkent het brein iets van gevaar. Het brein kan geen onderscheid maken of dit een fysiek bedreigend gevaar of een emotionele bedreiging is. Ons brein is geprogrammeerd om bij welk gevaar dan ook te gaan vluchten.

Via twee sensoren achterin ons hoofd zijn we constant bezig met het opletten of er ook signalen zijn van gevaar. Worden we aangevallen door een slang, hond of welk soort gevaar dan ook, dan zal het brein acuut doorgeven: ‘VLUCHTEN!!’

In de fase van vluchten in fysiek gevaar, kunnen we niet meer rationeel denken omdat ons rationeel denkmechanisme is uitgeschakeld. Dat is in deze gevaarsituatie het middel om te overleven. Primair, snel en in de overdrive vluchten met de bij behorende adrenaline.

Bij een emotionele bedreiging waarbij het vluchtgedrag ook ontstaat, schakelt het brein het rationeel denken ook uit. Maar in deze ‘gevaarsituatie’ is dat juist heel onhandig. We hoeven immers niet te vluchten? We moeten juist onderzoeken wat dit emotioneel gevaar inhoudt. Ons brein ziet de emotionele bedreiging als een echte aanval en wil direct vluchten. Maar eigenlijk hebben we op dat moment het overlevingsmechanisme helemaal niet nodig. We kunnen in deze situatie immers beter relativeren dan wegrennen. Zo ontstaat er een conflict met ons eigen overlevingsmechanisme. De baas over het overlevingsmechanisme noemen we het EGO.
Dit werkt ook door in de toekomst. Ooit ben je beschadigd door iets of iemand. Dus je overleeft in het leven door te vluchten. Het brein voert dat uit om balans te creëren. Om te voorkomen dat je in je irreële angsten terechtkomt schakelt het ego al vroegtijdig je overlevingsmechanisme in. Je ademhaling gaat omhoog, je krijgt een onrustig gevoel even onder je ribbenkast. Ook warm worden, een verhoogde hartslag en misschien zelfs meer gaan zweten horen daarbij. Je wilt weg uit de situatie terwijl die niet fysiek bedreigend is. Hoort allemaal bij een vluchtmechanisme, een zeer efficiënt werkend systeem geregeld door het brein.

In dit systeem zit echter een grote valkuil, juist voor emotioneel bedreigend situaties hebben we ons rationeel vermogen nodig. We moeten ons bewust worden van de emotionele bedreiging waaraan we blootstaan. Door niet meer te kunnen relativeren krijgt het ego de kans om te situatie juist te verergeren. Er verandert niets. Je krijgt alleen een vorm van een schijnveiligheidsgevoel omdat je niet meer in die bedreigende situatie zit. Ondertussen voel je in je onderbuik nog steeds onrust.
Op basis van bewustwording en het reguleren van je ademhaling kun je ervoor zorgen dat het vluchtmechanisme niet aanslaat. Dat kan ik je leren. Verder is het uitwerken waarom er een overlevingsmechanisme is heel belangrijk zodat het overlevingsmechanisme correct aangestuurd wordt. Op deze manier blijft de rust in de mens gegarandeerd.

Heb je vragen, stel ze gerust.


Meer weten?

laatste recensies

Niek uit Hengelo
Spreker Saxion - Hartstikke goede spreker! Te gast geweest op Saxi...lees meer »»
A W uit Bad nieuweschans
het is weer leuk in huis. - Mijn dochter was vaak boos vooral tegen mij en de ...lees meer »»
Lees alle recensies - Recensies toevoegen

Laatste Blog

12 december 2017
Hoogsensitieve gevoelige kinderen - Herkennen van en omgaan met een hoogsensitief kind Hoogsensitieve kinderen hebben soms moeite met naar school gaan. Zij doen er zoveel indrukken op, dat zij moe...
Lees meer